Fort Koning Willem I

Sociëteit Fort Koning Willem I


Van 1982 tot 1994 was de Maastrichtse Studenten Vereniging Tragos gehuisvest op de Boschstraat 66, in wat voorheen de Elvis Bar heette. Al snel groeide Tragos uit dit ietwat kleine pand en medio mei 1994 verhuisde Tragos naar wat nu nog steeds onze Sociëteit is, Fort Koning Willem I. Voorafgaand aan de verhuizing werd er flink gesloopt en verbouwd om het pand geschikt te maken voor een studentenvereniging en het verleden als commandopost achter zich te laten. In mei 1994 werd de Sociëteit officieel geopend en werden er verschillende openingsfestiviteiten georganiseerd, de toenmalige Senaat werd per koets van de Boschstraat 66 naar de Kastanjelaan 66 gebracht. In dit monumentale Fort kunnen de Tragoten nog steeds ongestoord tot in de kleine uurtjes hun gang gaan.

Fort Willem I is de grootste studentensociëteit van Maastricht. Het eerste dat opvalt als u de laan oploopt met aan weerszijden de grote kastanjebomen, is de dikke verstevigde vestingmuur die de binnenplaats van het Fort omringt. Eenmaal over de binnenplaats gelopen staat u voor de zware deur die toegang verschaft tot de Sociëteitszaal. Vandaag de dag is de Sociëteit de belangrijkste locatie voor leden van de M.S.V., hier komen zij samen voor een borrel, feest, diner of vergadering. Het is de plek waar leden elkaar spreken, met elkaar discussiëren, waar commissies vergaderen en de Senaat iedere dag werkt. In 2004 is er een nieuw deel aan het gebouw toegevoegd waarin onder andere het discotheek gedeelte, de NOX, is gevestigd. 

Tragos is in Maastricht de enige studentenvereniging met een binnenplaats, dit geeft de M.S.V. Tragos de unieke kans om meerdere keren per jaar openlucht feesten te organiseren en de leden de mogelijkheid om op zomeravonden buiten te borrelen, dineren of vergaderen. 

images.jpg
48172977_2240797559537036_568200134328844288_n.JPG
Fort Koning Willem I, MultiZalenFeest
IMG_4755.JPG
Sociëteit Fort Koning Willem I
inkom_terras.jpg
39945269_1913680585392378_3930162016647380992_o.JPG
De binnenplaats

Geschiedenis van de Sociëteit


Sinds 1200 is Maastricht dertig maal belegerd geweest. Om aan deze belegeringen het hoofd te bieden werden de verdedigingswerken steeds verder uitgebreid. Na iedere inname werden de zwakke plekken versterkt.

Bij de inname van de stad door de Fransen in 1794 bleek de Caberg zo'n zwakke plek te zijn dat die zeker versterking nodig had. In 1814 werd begonnen met de aanleg van Fort Willem I, maar het duurde tot 1818 voor het Fort klaar was. Het Fort Koning Willem I is een vestingwerk in de vorm van een onregelmatige vijfhoek. Het gedeelte dat vandaag de dag dient als Sociëteit van de M.S.V. Tragos was ooit bedoeld als bomvrij onderkomen voor de bezetting van het Fort en anderzijds als magazijn. Met recht zou men kunnen stellen dat dit een van de oudste Sociëteiten van Nederland is.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog is het Fort een tijdlang als "Luftschutzraum" gebruikt door de Duitsers, maar later werd het een schuilkelder voor de burgerbevolking. In 1948 werd er een jeugdherberg voor de K.A.J. (Katholieke Arbeidersjeugd) gevestigd. De bedoeling was om er weekenden, bijeenkomsten en aantrekkelijke zomerkampen te organiseren. Na 1956 is er het provinciale commando van de BB-Limburg (Bescherming Bevolking) gevestigd. Tot voor kort heeft het Fort nog gediend als noodonderkomen voor het provinciale bestuur. De commandopost in het Fort Willem I moet een van de grootste en best beschermde in Nederland zijn geweest, het hele gebouw was ingericht om bij fall-out of chemische besmetting van de buitenlucht te kunnen overleven. Na de vermindering van de spanningen tussen Oost en West verloor Fort Willem haar functie en zo kon de M.S.V. Tragos haar intrek nemen.

WhatsApp_Image_2020-08-08_at_09.06.01_2.jpeg
Fort Koning Willem I als woonhuis
fortwillem06.JPG
Fort Koning Willem I, de grote zaal


Meer te weten komen over de geschiedenis van ons fort? Bezoek de website van Maastricht Vestingstad!